Woning kopen met eigen vermogen
De Nederlandse Bank heeft onderzoek gedaan naar de huizenmarkt in grote steden, en daaruit bleek dat steeds meer mensen eigen vermogen meenemen om een woning te kopen. Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd en stelt dat vooral in Amsterdam dit steeds vaker voorkomt. Mensen die hier een woning kopen met eigen vermogen brengen gemiddeld tussen de 50.000 en 70.000 euro zelf in. In steeds meer gevallen komt er zelfs geen hypotheek meer aan te pas en wordt een huis geheel uit eigen vermogen betaald. DNB verbindt deze ontwikkelingen aan de verruimde schenkingsvrijstelling die tot eind 2014 van toepassing was.
Wonen in de grote stad wordt steeds populairder, vooral onder jongeren. Vermogende ouders springen steeds vaker in om te zorgen dat hun kinderen woonruimte hebben in de stad waar ze gaan studeren of werken. Want er is steeds minder ruimte op de vrije huurmarkt terwijl de vraag naar huurwoningen blijft toenemen.
Deze stijging van de woningprijzen is ook in de koopsector zichtbaar, en vooral de middeninkomens hebben hier nadelen van, die kunnen steeds minder makkelijk aan een huis komen in de grote steden. De gemeenten doen namelijk alleen aan sociaal woningbeleid, en helpt de middeninkomens niet.
Wat betekent ‘eigen geld meenemen’ eigenlijk als je een huis gaat kopen? Het betekent dat je je eigen vermogen, dus het geld dat je op je spaarrekening hebt staan of een schenking van je ouders, gebruikt om (een deel van) de koopsom van de woning te betalen. Als je eigen vermogen inbrengt kun je dus of een lagere hypotheek nemen, of een duurder huis kopen dan zonder eigen vermogen inbreng. Banken zijn vaak ook eerder geneigd een hypotheek te verschaffen als de koper zelf geld inbrengt, omdat de koper dan meer baat heeft bij een (snelle) aflossing.