Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap met kinderen, krijgen de partner en kinderen officieel gelijke delen van het nalatenschap: de wettelijke verdeling. Maar sinds 2003 regelt de wet dat de erfdelen van de kinderen naar de langstlevende partner gaan, en die erfdelen worden omgezet in een vordering. Dus op het moment dat beide ouders zijn overleden krijgen de kinderen pas hun erfenis (als daar nog wat van over is). De langst levende partner heeft volmacht over alle erfdelen en hoeft geen verantwoording af te staan aan de kinderen. Het is dus goed mogelijk dat na het overlijden van de laatste ouder de kinderen geen geld terugzien van hun erfdeel. Ze hebben dan wel op papier geërfd.
Over erfgeld moet belasting betaald worden. Boven een bedrag van 20.000 euro betalen kinderen (en partner?) vanaf 2010 10% erfbelasting. Voor andere erfgenamen (neven, buren etc.) is dit 30%. Boven een bedrag van … euro betalen kinderen en partner 20% en andere erfgenamen 40% erfbelasting. Er zijn manieren om op erfbelasting te besparen.
Ook kinderen die alleen op papier erven (zoals boven vermeld) moeten erfbelasting betalen. Althans, als de kinderen hun erfdeel niet in handen krijgen moet de belasting worden ‘voorgeschoten’ door de langstlevende partner, die het geld dan ook in handen heeft. Bij het opstellen van een testament zijn er verschillende opties voor het uitbetalen of vooruitschuiven van de belasting. Een goede manier om de erfbelasting laag te houden is in veel gevallen schenken.