Het tekenen van een akte op ons kantoor
Wat kun je verwachten
Wat kun je verwachten
Wat is de meerwaarde van een notariële akte?
Een door een notaris opgesteld (levens)testament wordt meer waarde gehecht dan aan een stuk papier waarop jezelf je wensen hebt geschreven. Dat komt doordat de notaris bepaalde controles moet doen voordat hij of zij de akte kan maken.
Wij controleren je identiteit, de wilsbekwaamheid en of je je vrij voelt om in een (levens)testament te regelen wat je wil en niet wat iemand anders wil.
Een notariële akte is pas rechtsgeldig wanneer deze door een notaris gepasseerd is. Het passeren van een akte is een formele handeling bij de notaris op kantoor.
Legitimatiebewijs bij elk bezoek meebrengen
Een notariskantoor is verplicht om de identiteit te controleren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs, dit kan een paspoort, een Nederlands identiteitskaart of een Nederlands rijbewijs zijn.
Het is daarom belangrijk om bij elk bezoek aan een notariskantoor het geldige legitimatiebewijs mee te brengen, ook als al eerder het legitimatiebewijs gecontroleerd is dient het legitimatiebewijs weer gecontroleerd te worden.
Wie mag er aanwezig zijn bij het bespreken/passeren van een akte?
Het hof in Amsterdam heeft bepaald dat er niemand anders dan de degene die een testament en/of levenstestament wil maken aanwezig is in de spreekkamer van de notaris.
De notaris moet volgens het Hof al het nodige doen om zich ervan te overtuigen dat er bij het opstellen van een testament en/of levenstestament geen beïnvloeding door derden is.
Wij spreken alleen met de persoon die de akte wil opmaken/komt doornemen en tekenen. Indien je iemand meebrengt kan deze persoon in de wachtruimte wachten of buiten een rondje wandelen.
Kom je met je (geregistreerd) partner of echtgenoot voor een bespreking dan mag je beiden wel aanwezig zijn bij de bespreking.
De notaris kan wel vragen jullie apart te spreken, daarvoor kunnen afzonderlijke extra afspraken worden ingepland.
Een testament maak je voor jezelf, zonder invloed van een ander. Je kunt een testament altijd zonder toestemming van een ander aanpassen.
Online diensten
Voor onze online diensten hebben wij een aantal voorwaarden.
Je bevestigt en verklaart onder andere dat je alle vragen naar waarheid beantwoordt, geen onjuiste/onvolledige informatie verstrekt, je wilsbekwaam bent, ingeschreven én woonachtig bent in Nederland, de Nederlandse taal voldoende machtig bent én de Nederlandse nationaliteit hebt.
Bovendien verklaar je dat de aanvraag geheel zelfstandig zonder enige hulp van anderen ingevuld en ingezonden is. Wij controleren tijdens het bezoek aan ons kantoor bovenstaande punten. Wanneer blijkt dat je niet aan onze voorwaarden voldoet kunnen en mogen wij de akte op dat moment niet passeren.
Wat is wilsbekwaamheid?
Je bent wilsbekwaam als je zelfstandig een beslissing kan nemen en de gevolgen van die beslissing overziet. Of je wilsbekwaam bent, kan per situatie verschillen.
Gaat het om iets eenvoudigs, dan ben je eerder in staat dat te overzien dan wanneer het gaat om iets heel ingewikkelds. Voor de notaris ben je wilsbekwaam als je begrijpt wat je gaat regelen en de gevolgen hiervan voor jezelf overziet.
Waarom onderzoekt de notaris uw wilsbekwaamheid?
Dat onderzoek is nodig omdat een (levens)testament van iemand die niet wilsbekwaam is, nietig is. ‘Nietig’ betekent dat de regelingen in het levenstestament niet geldig zijn.
Uw vertrouwenspersoon (degene die je aanwijst in een levenstestament) mag dan niet namens jou optreden. Wij onderzoeken de wilsbekwaamheid dus in het belang van de persoon die de akte laat opstellen maar ook van de gevolmachtigde(n).
Hoe onderzoekt de notaris wilsbekwaamheid?
De notaris vraagt altijd wat je wilt regelen in het (levens)testament en waarom. Het is belangrijk dat je dit in eigen woorden kunt vertellen. De notaris informeert ook naar de persoonlijke situatie om een goed beeld te krijgen van wat er in het (levens)testament moet worden opgenomen.
Is het snel duidelijk dat er geen enkele reden is om aan de wilsbekwaamheid te twijfelen, dan merk je van dat onderzoek waarschijnlijk niets.
Soms is er aanleiding om meer aandacht te besteden aan dat onderzoek. Als je niet meer zelfstandig woont bijvoorbeeld of omdat je ziek bent. Medicijngebruik of rouw kunnen ook (tijdelijk) van invloed zijn op wilsbekwaamheid. De notaris wil zeker weten dat je in staat bent om alles goed te begrijpen.
Al die vragen of het herhalen van een vraag, geeft misschien wel het gevoel dat de notaris je niet serieus neemt. Dat is zeker niet het geval. De notaris neemt zijn taak heel serieus om een passend en geldig (levens)testament mee te geven.
Wanneer schakelt de notaris een arts in?
Het kan zijn dat de notaris na een gesprek twijfelt of je alles voldoende overziet. Of dat je een ziekte hebt die van invloed kan zijn op de wilsbekwaamheid. In die gevallen kan de notaris een gespecialiseerde en onafhankelijk arts inschakelen. Deze arts krijgt de opdracht te onderzoeken of je wilsbekwaam bent om een (levens)testament te laten opstellen. Voor dit onderzoek door een arts is je toestemming nodig. De kosten (€ 400 – 500) betaal je vooruit aan ons kantoor waarna wij dit na ontvangst van het rapport verrekenen met de arts.
Vindt de notaris dat het oordeel van een arts echt nodig is, maar geef je daar geen toestemming voor, dan mag de notaris geen akte tekenen.
Bent je wilsbekwaam, maar is er ruzie binnen de familie of verwacht je die? Of denk je dat er mensen in je omgeving zijn die twijfelen aan je wilsbekwaamheid? Dan kan het nuttig zijn toch een arts te vragen. Het onderzoek van een arts kan die twijfels wegnemen en ruzies voorkomen. Je kiest dan zelf voor extra zekerheid voor jezelf en voor je vertrouwenspersoon/gevolmachtigden.
Gespecialiseerde en onafhankelijk arts inschakelen?
Wanneer u akkoord gaat met het inschakelen van een arts (lid van Vereniging Artsen Volksgezondheid) sturen wij u een in te vullen formulier toe. Na ontvangst sturen wij dit formulier door aan de arts waarna zij een afspraak maken voor het onderzoek (doorgaans is dit een huisbezoek). De kosten voor dit onderzoek (ca 380-450 euro) betaalt u vooruit aan ons kantoor waarna wij dit na ontvangst van het rapport verrekenen met de arts. Blijkt uit het rapport dat je wilsbekwaam bent dan kom je nogmaals langs op ons kantoor langs om de akte door te nemen en te tekenen. De meerkosten voor de extra afspraak zijn € 192,50
Is iemand met dementie altijd wilsonbekwaam?
De diagnose dementie wil niet meteen zeggen dat je wilsonbekwaam bent. Zeker wanneer de dementie zich nog in het beginstadium bevindt. Iemand met dementie verliest vaak geleidelijk de bekwaamheid om zelf alle beslissingen te nemen. Rekenen en omgaan met geld wordt bijvoorbeeld lastiger. Of opkomen voor de eigen belangen. Het hangt van de aard van de beslissing af of iemand nog wilsbekwaam is of niet. Zo kan iemand nog prima in staat zijn om te bepalen welk verpleeghuis de voorkeur heeft of wat hij of zij vanavond wil eten. Dat wil niet zeggen dat iemand ook wilsbekwaam is als het gaat om het (levens)testament. De kans is groot dat de notaris in dit geval een onafhankelijk arts inschakelt.
Wat onderzoekt de notaris nog meer?
De notaris stelt ook vragen om te controleren of je je helemaal vrij voelt om te regelen wat je wil. Dat betekent dat je geen druk of dwang voelt van naasten om zaken op een bepaalde manier te regelen. Ook hier geldt dat de notaris doorvraagt bij twijfel. Weet dat de notaris altijd handelt in jouw belang. Het is jouw (levens)testament en alleen wat je zelf wil, wordt daarin vastgelegd.