Scheiden

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor: relaties die uit gaan, samenlevingscontracten worden ontbonden en mensen gaan scheiden. Dit is natuurlijk erg vervelend, en dan komt er nog bij dat je voor de wet van alles moet regelen. Zorg dat je goed weet wat je allemaal moet doen. Wij kunnen je hierover adviseren en zo veel mogelijk werk uit handen nemen, want je hebt waarschijnlijk wel andere dingen aan je hoofd.

Kinderen
Het eerste waar je aan denkt als je gaat scheiden is je kinderen. Wat gebeurt er met hen? Waar zullen ze gaan wonen, hoe zit het met zorgverdeling en kinderalimentatie? het is belangrijk dat jij en je partner hier een ouderschapsplan over opstellen. In dit plan maken jullie afspraken over onder andere deze vragen. Het is handig om hier een notaris aan mee te laten helpen. Die weet welke zaken er allemaal in zo’n contract moeten komen te staan en is onafhankelijk. Stel jullie komen er niet uit met z’n tweeën, dan moeten jullie misschien meer juridische hulp vragen. Denk eraan wat het beste is voor jullie kind(eren)!

Scheiden of contract beëindigen
De scheiding zelf is een zaak van de verschillende eisen/ wensen met elkaar bespreken en daar een goede regeling uit halen. De notaris bied hierin assistentie, en heeft de leiding over het proces. Soms komen de twee partijen er zelf niet uit en moeten er advocaten aan te pas komen. Zelfs dan houdt de notaris de regie over het scheidingsproces, als onafhankelijke en officiële partij.
Als je met je partner hebt samengeleefd onder een samenlevingscontract dan moet je dat contract laten ontbinden bij de notaris bij de burgerlijke stand, dit kan vaak zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dit wel/ vaker het geval, dan moet het ontbinden van het huwelijk door een rechter worden gedaan/ goedgekeurd. Als jullie kinderen hebben moet er een rechter aan te pas komen.

Onze woning
De meeste partners die gaan scheiden bezitten samen een huis. Op het moment dat jullie bezittingen verdeeld moeten worden geldt dit ook voor het huis, het zal verkocht moeten worden en jullie krijgen dan beide een deel van de opbrengst. Maar het komt vaak voor dat jullie het huis niet willen verkopen omdat jullie het belangrijk vinden dat de kinderen daar kunnen blijven wonen, of omdat het huis ideaal gelegen is voor werk, vrienden of familie van een van jullie. Dan is het mogelijk dat een van jullie in het huis blijft wonen en dat de notaris diegene de volledige eigenaar van het huis maakt.
Als de partner die het huis verlaat een nieuw huis wil kopen, moet hij of zij goed onderzoeken wat de financiële gevolgen van de scheiding zijn. De partner die in het oude huis blijft wonen moet de helft van de eventuele overwaarde van dat huis aan de partner meegeven die verhuist. Stel het huis is 100.000 meer waard dan de hypotheek die erop zit, dan krijgt ieder een bedrag van 50.000. Blijft een partner in het huis wonen, dan krijgt hij of zij de overwaarde van 100.000 erbij. Het is dan niet meer dan eerlijk dat de vertrekkende partner 50.000 van de blijvende partner ontvangt. Hier kan rekening mee worden gehouden bij de aankoop van een nieuw huis.

Hypotheek
Het is belangrijk dat de partner die verhuist niet meer (mede) aansprakelijk is voor de hypotheek. Jullie moeten zorgen dat de bank de hypotheek in zijn geheel overschrijft op naam van degene die in het huis blijft wonen, zo kan de ander niet aansprakelijk worden gesteld voor de kosten als de bewoner deze niet meer kan betalen. De notaris helpt jullie hierbij. Let op! De bank maakt naar aanleiding van het inkomen en eventueel schuld of vermogen een afweging of het overschrijven van de hypotheek mogelijk is. Is het niet mogelijk, dan zullen jullie een andere oplossing moeten vinden of alsnog het huis moeten verkopen.