Samenwonen
Er zijn geen regels voor het moment van samenwonen. Als jij en je partner allebei willen samenwonen, is dat het moment. Wel is het in veel gevallen belangrijk om voordat jullie samen een huis kopen of huren, een samenlevingscontract of iets dergelijks op te stellen. Dan hebben jullie de (gezamenlijke) financiën op orde, en houden jullie rekening met onverwachte zaken.
Zorg dat je de volgende dingen regelt voor je gaat samenwonen:
Financiële verdeling en bezittingen
Door een financiële verdeling te maken bepaal je welke inkomsten en schulden worden samengevoegd en welke apart blijven. Je kan kiezen tussen een ‘koude’ uitsluiting, waarbij jij en je partner jullie inkomsten en bezittingen helemaal gescheiden houden, of jullie kiezen voor een beperkte gemeenschap. Hierin bepalen jullie zelf wat gemeenschappelijk eigendom wordt en wat van jullie samen wordt. Een derde optie is het geheel samenvoegen van al jullie bezittingen en inkomsten. Als jullie voor deze laatste optie willen gaan bedenk dan wel dat als er iets misgaat of als jullie uit elkaar gaan iemand benadeeld kan worden, door bijvoorbeeld schulden erbij te krijgen of bezittingen te moeten afstaan.
Woning
Op het moment dat jij en je partner trouwen of een partnerschap aangaan is automatisch jullie woning van jullie samen, ook al staat het op naam van maar een van jullie. Als jullie dit anders willen regelen moeten jullie dit met de notaris bespreken. Zorg dat je je verhuizing bij de gemeente aangeeft!
Verrekenbeding
Dit is een extra afspraak bovenop de voorwaarden. Het gaat over de inkomsten, bezittingen en schulden die ieder van jullie apart heeft gekregen/ gemaakt tijdens het samenwonen. Aan het einde van een vooraf afgesproken periode verrekenen jullie deze dingen alsof het toch van jullie samen is, bijvoorbeeld na een jaar, of als de relatie beëindigd wordt.
Alimentatie
Alimentatie sluiten jullie af voor het geval jullie relatie stopt. Deze afspraak regelt bijvoorbeeld het mogelijk verdelen van een eigen bedrijf, of inkomsten. Kinderalimentatie is bij de wet geregeld, daar hoeven jullie niks over vast te stellen. Partneralimentatie kunnen jullie bij de notaris regelen. Deze regeling zorgt ervoor dat bij een scheiding jij of je partner niet met lege handen komt te staan. Je moet volgens de wet partneralimentatie betalen als je partner na de scheiding alleen niet meer rond kan komen.