Een huis kopen
Ben je op zoek naar een eigen huis of heb je er al een gevonden? Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een woning. Wij helpen je om deze zaken op een rijtje te zetten zodat je niet voor verassingen komt te staan. Zo maken we het kopen van een eigen huis een leuke en zorgeloze ervaring, zoals het moet zijn!
Hier moet je op letten bij het kopen van een huis
Het huis dat je wil kopen of huren moet leefbaar en veilig zijn. Daarom is het belangrijk dat je bekend bent met de (verborgen) gebreken van het pand. Als koper (of huurder) heb je onderzoeksplicht, dat betekent dat je overduidelijke gebreken moet opmerken en daar afspraken over maakt. Als je het huis wil verbouwen of renoveren moet je dit tijdig bij de gemeente aanvragen. Als verkoper (of verhuurder) heb je informatieplicht, dat betekent dat je verplicht bent de gebreken van de woning te noemen (als deze niet overduidelijk zijn).
Ga er nooit vanuit dat de verkoper/ verhuurder de waarheid spreekt! Doe zelf voldoende onderzoek, zodat er geen vervelende gebreken na de overdracht te voorschijn komen. Het kan namelijk heel goed voorkomen dat je na de overdracht de verkoper/ verhuurder niet meer aansprakelijk kan stellen. Bij overduidelijke gebreken (gat in de muur, scheeflopende vloer etc.) is dit vaak het geval.
Als de verkoper/ verhuurder gelogen heeft over gebreken, of ze geprobeerd heeft te verbergen, kan hij of zij vaak wel aansprakelijk worden gesteld. In dat geval moet je hem of haar zo snel mogelijk schriftelijk (aangetekende brief, mail of fax) aansprakelijk stellen. Als de verkoper/ verhuurder niet mee wil werken aan het verhelpen van de gebreken, kan je naar de rechter stappen.
Het koopcontract en de overdracht
Als je hebt besloten een huis te kopen, dan doe je een bod en ga je in onderhandeling met de verkoper. Zijn beide partijen tevreden, dan zijn de onderhandelingen rond en kan het koopcontract getekend worden. Met het tekenen van het contract ben je er echter nog niet. De overdracht is een belangrijk deel van het proces en gebeurt door middel van een notariële akte. Pas als deze notariële akte is getekend en ingevoerd in het Kadaster is de woning echt van jou. De notaris regelt dat het voor jou zo soepel mogelijk verloopt en voert de akte in bij het Kadaster. Gefeliciteerd, nu is het jouw huis!
Bijzonderheden om rekening mee te houden
Weet altijd wat voor soort huis je aanschaft, en zoek uit wat het met zich mee brengt voor je het koopcontract tekent! Gaat het bijvoorbeeld om een woning met erfpacht, dan werkt het eigendomschap anders dan bij andere woningen. Koop je een huis met erfpacht, dan koop je in feite het huis, maar huur je de grond waar het huis op staat. Je bent dus niet de eigenaar van de grond! Om in dat huis te mogen wonen en de grond te gebruiken moet je een bepaald bedrag per termijn betalen aan de eigenaar van de grond. Als je een woning met erfpacht koopt zit er een apart contract over de erfpacht bij het koopcontract. Als je geen erfpacht wil betalen kun je nagaan of je naast het huis ook de grond van de eigenaar kunt kopen.
Wil je een woning laten bouwen of een nog niet gebouwde woning aankopen, dan moet je eerst het stuk grond kopen waar de juiste bouwvergunningen op zitten. Je kunt ook deze vergunningen zelf aanvragen bij de gemeente, maar er bestaat altijd een kans dat ze niet verstrekt worden! Je koopt de grond via een koopcontract zoals je ook bij de aankoop van een huis doet, daarnaast betaal je voor de aanneemsom (aannemersprijs). Naast het koopcontract moet je dan ook een aanneemovereenkomst tekenen, waar het plan van de aannemer voor de bouw van de woning in staat.
Als je van plan bent een appartement te kopen kun je met heel andere zaken te maken krijgen. Je krijgt te maken met het appartementsrecht, waarbij je samen met je buren verantwoordelijk bent voor het gebouw waarin de appartementen gevestigd zijn. Daarnaast moet je rekening met elkaar houden en zijn er gedragsregels waar iedereen zich aan moet houden. Je moet het appartement behoorlijk onderhouden en mag geen overlast veroorzaken. Ook moet je eventueel lid worden van de Vereniging van eigenaren en servicekosten betalen voor de onderhoud van openbare ruimtes en de gevel.
Wil je een (woon)boot kopen? Dan zijn er wat bijzonderheden waar je rekening mee moet houden, los van de algemene zaken van het kopen van een woning. Controleer eerst of het schip geregistreerd staat als woning bij Kadaster, dit kan de notaris voor je nagaan. Is dit niet het geval? Dan heb je kans dat dit schip niet bedoeld is als woning. Vraag dan naar de mogelijkheden bij de notaris.
De controle door Kadaster moet plaatsvinden, want het schip of de woonboot moet bij een overdracht naar een andere eigenaar gemerkt worden.
Wil je meer weten over het kopen van een huis, of heb je vragen? Kijk dan bij onze veel gestelde vragen over ‘een huis kopen’!
Wellicht interessant: inschrijven van de koopovereenkomst