In huwelijkse voorwaarden kun je een gemeenschap van goederen afspreken, koude uitsluiting of alles wat daartussenin ligt. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de verdeling van:
- Een woning
- Inkomen
- Schulden
- Een eigen onderneming
- Pensioen
- Erfenissen en schenkingen
Koude uitsluiting
Willen jullie alle bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreek je in de huwelijkse voorwaarden ‘koude uitsluiting’ af. Dat betekent dat jullie allebei jullie eigen vermogen houden tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Jullie hoeven dan niets met elkaar te delen. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat jullie natuurlijk nog wel samen goederen kunnen aankopen.
Nadeel:
Het belangrijkste nadeel aan de koude uitsluiting is dat de partner die tijdens het huwelijk of de registratie geen inkomen of vermogen verwerft, ook geen aanspraak kan maken op het inkomen of vermogen van de ander.
Verrekenbeding
Jullie kunnen ervoor kiezen om in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding op te schrijven. Dit kan als niet alles van jullie samen is, bijvoorbeeld als jullie onder koude uitsluiting zijn getrouwd.
In een verrekenbeding spreek je af dat de meestverdienende of vermogende partner een bedrag betaalt aan de andere partner. Dit kan op 2 momenten:
- Na een af te spreken periode; dit wordt een periodiek verrekenbeding genoemd;
- Als jullie gaan scheiden; dit heet een finaal verrekenbeding.
Juist algehele gemeenschap van goederen
Nu de standaard sinds 1 januari 2018 een beperkte gemeenschap van goederen is, is het ook mogelijk om in huwelijkse voorwaarden voor een algehele gemeenschap van goederen te kiezen. Jullie kiezen er dan voor om op te nemen dat alles van jullie samen is. Ook bezittingen en schulden die je al had vóór jullie trouwen. Dat kan soms fiscaal aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als je met pensioen bent of stopt met jouw onderneming.
Een gulde middenweg
Naast deze twee uitersten zijn er ook verschillende tussenvormen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een gemeenschap van inboedel of woning afspreken. Stel dat een van jullie een woning heeft en de ander wil ook eigenaar van de woning worden, dan kun je ervoor kiezen om een gemeenschap van woning af te spreken in de voorwaarden. Hiermee word je als partner mede-eigenaar van de woning op grond van de voorwaarden. Dit staat niet in het kadaster vermeld, maar je kunt jouw eigendom aantonen met een afschrift van de voorwaarden. Voordeel hiervan is dat je je als partner niet hoeft in te kopen in de woning en dat er ook geen akte van levering vereist is voor het verkrijgen van de eigendom.