Scheiding

Partneralimentatie van 12 naar maximaal 5 jaar

Partneralimentatie gaat niet langer 12, maar maximaal 5 jaar gelden. De Tweede Kamer nam dinsdag 11 december het gewijzigde wetsvoorstel herziening partneralimentatie aan. Wel zijn er 3 uitzonderingen. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel heeft 2 jaar stilgelegen. Initiatiefnemers VVD, PvdA en D66 hebben het wetsvoorstel ingrijpend vereenvoudigd. Op de termijn van 5 jaar zijn nu 3 uitzonderingen. De eerste uitzondering is voor mensen die bijna AOW-krijgen. Voor hen kan de partneralimentatie maximaal 10 jaar duren. Ook mensen die voor jonge kinderen onder de 12 jaar zorgen, zijn uitgezonderd van de hoofdregel. Zij kunnen maximaal 12 jaar partneralimentatie krijgen. Daarnaast hebben mensen die voor 1 januari 1970 zijn geboren en langer dan 15 jaar zijn getrouwd recht op 10 jaar partneralimentatie.

Kritiek
In het oorspronkelijke voorstel van 2015 konden afspraken over partneralimentatie in huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd. Door kritiek van de Raad van State hebben de initiatiefnemers dit teruggedraaid. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft bij de indieners nog gepleit voor het wel mogelijk maken van afspraken hierover, maar dit is er niet in opgenomen. Bij huwelijkse voorwaarden kan namelijk ook worden afgezien van partnerpensioen.