Krapte op de Utrechtse woningmarkt: ook buiten de grote stad
Het wordt steeds lastiger om in het Utrechtse buitengebied een woning te kopen. Vooral in het goedkopere en middensegment van de woningmarkt is het aanbod de afgelopen tijd kleiner geworden. Dat zegt de Utrechtse afdeling van makelaarsvereniging NVM tegen RTV Utrecht. Het CBS en het Kadaster brachten gisteren naar buiten dat het aantal verkochte woningen in onze provincie afneemt. Vooral in Utrecht en Amersfoort wordt het woningaanbod steeds kleiner. Maar ook in de minder verstedelijkte gebieden in onze provincie is de woningmarktgekte toegeslagen.
OUDEWATER
Makelaar Jan Meesters verkoopt veel huizen in Oudewater en omgeving. Hij merkt dat daar steeds minder huizen te koop staan. “Drie jaar geleden hadden we 140 woningen op voorraad om te verkopen en nu zijn dat er helaas nu nog maar 20. Het gevolg is dat er extra veel belangstelling is voor de huizen die wel te koop staan. “We hadden vorige week een woning in het landelijk gebied bij Polsbroek, van rond de drieënhalve ton. Dat is betaalbaar. Daar stonden maar liefst 34 mensen die hun naam en hun adres hebben achtergelaten. We gaan daar verkoop bij inschrijving doen.”
RHENEN
Voor Rhenen en omgeving geldt hetzelfde. De huizen gaan daar als warme broodjes over de toonbank en daardoor is het aanbod inmiddels minder, bevestigt makelaar Anne Fem de Groot. “Er zijn veel woningen verkocht, maar we krijgen er naar verhouding minder woningen voor terug.”
De krapte is vooral merkbaar in het lagere en middensegment van de markt. “Dat zijn de woningen op de startersmarkt, voor de mensen die willen beginnen met een woning vanaf ongeveer 200.000 euro. Daaronder zijn bijna geen woningen te vinden”, aldus de Groot. “Maar het geldt ook voor de markt daar een stuk boven. Dan bedoel ik de woningen van tussen de 300.000 tot 500.000 euro.
PRIJSSTIJGINGEN
De Utrechtse afdeling van makelaarsvereniging NVM kent de verhalen. De oorzaak ligt vooral bij de groeiende populariteit van huizen in de populaire steden, zegt voorzitter Jeroen ter Burg. “Doordat mensen daar niet meer kunnen vinden wat ze zoeken en te maken krijgen met enorme prijsstijgingen, zie je dat mensen ervoor kiezen om wat verder in de regio te zoeken. Daardoor merken makelaars die in het buitengebied werken, ook dat het aanbod wat kleiner is.”
Wel is het probleem in het landelijk gebied kleiner dan in Amersfoort en Utrecht. “Het is niet het droogkoken, zoals in de grote steden. Maar wel degelijk een afname van het aantal transacties en ook van het aanbod.”
BIJBOUWEN
Een oplossing om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen is bijbouwen. Maar volgens makelaar Jan Meesters is dat in Oudewater te weinig en te laat gedaan. “Ik zie dat er nu best wel hard aan gewerkt wordt. Maar voordat daadwerkelijk ook de eerste woningen gebouwd gaan worden ben je drie tot vijf jaar verder. Dan ben je eigenlijk gewoon te laat.”
Doordat veel minder woningen worden aangeboden, is de concurrentie tussen makelaars toegenomen. Ook dat is te merken in de héle provincie Utrecht, stelt de NVM. “Je ziet dat de tarieven weer wat meer ingezet worden om verkopers te overtuigen om aan hen de opdracht te geven”, aldus Ter Burg. De NVM verwacht dat de krapte op de Utrechtse woningmarkt voorlopig nog wel even aanhoudt. Maar wanneer daar een einde aankomt, is volgens de makelaars lastig te voorspellen.
Bron: RTV Utrecht