Appartementsrecht:
Er is sprake van appartementsrecht als er meerdere woningen op een stuk grond staan (op/ aan elkaar). Dit is een splitsing in appartementsrechten, waarbij de notaris de splitsingsakte opmaakt, met een tekening. Op deze plattegrond worden de grenzen tussen woningen duidelijk weergegeven. Als bewoners ben je samen eigenaar van het gebouw, en mag je van alle openbare ruimten gebruik maken. De splitsingsakte en tekening staan in Kadaster en zijn altijd door iedereen op te vragen en in te zien.
Reglement van splitsing:
Dit is een belangrijk deel van de splitsingsakte. De gedragsregels voor bewoners en eigenaren staan hierin beschreven, plus gebruiksbepalingen voor de gemeenschappelijke ruimtes. Verplichte bijdragen aan onderhoud en vervanging van huisonderdelen en gebruiksvoorwerpen staan er ook in. De gemeenschappelijke kosten moeten namelijk verdeeld worden over alle eigenaren.
In bijna alle splitsingsakten wordt verwezen naar het Modelreglement met diens jaartal voor het specifieke appartement. Dit kan je eenvoudig opzoeken en downloaden.
Huishoudelijk reglement:
Hierin staat dat je de woning naar behoren moet onderhouden, geen overlast mag veroorzaken en netjes met de gemeenschappelijke ruimten om moet gaan. Het spreekt voor zich dat het reglement voor elke woning net wat anders inhoudt. Als een bewoner of eigenaar zich niet houdt aan deze regels kan hij of zij uit de woning gezet worden. Er kunnen wijzigingen worden aangebracht in het huishoudelijk reglement in een vergadering van de vereniging van eigenaren.
Vereniging van eigenaren:
Als je eigenaar wordt van een appartement ben je verplicht lid te worden van de vereniging van eigenaren en daarmee de belangen van de eigenaren (en jezelf dus) te behartigen. Er wordt door de vereniging verplicht een ‘reservefonds’ gemaakt/ bijgehouden voor toekomstige reparaties aan bijvoorbeeld het dak of de lift. De vereniging heeft vaak een bestuur en een ledenvergadering, maar iedereen heeft een gelijke stem bij beslissingen, en voor besluiten bij een vergadering is een meerderheid van stemmen nodig. De dagelijkse gang van zaken (onderhoud) is de verantwoordelijkheid van het bestuur. Als een van de bewoners overlast veroorzaakt wordt dit ook in de vergadering besproken. Ook keurt ze de uitgaven goed en maakt ze de begroting voor elk jaar.
Servicekosten:
De term ‘servicekosten’ kan voor van alles gebruikt worden, en is inhoudelijk bij elke vereniging anders. Daarom is het verstandig om goed na te gaan wat het bij jouw (toekomstige) appartement precies inhoud. Denk bij servicekosten aan gas, water, licht en schoonmaakkosten. Ook kan de glazenwasser en de schilder ervan betaald worden.